Blog

Dva antiviry – dva kohouti na jednom smetišti

Bezpečnost
https://prycsviry.webnode.cz/ Publikováno 21. 11. 2017 / Jaroslav Otta   

Značná míra svobody na internetu má nepochybně své pozitivní stránky, ale je také důsledkem toho, že internet je zdrojem mnoha nebezpečí. Prakticky ihned po připojení našemu počítači hrozí nebezpečí ve formě virové infekce. Nemusíte přitom navštívit nebezpečné stránky s cracky nebo pochybným pornem, ani důvěřivě nebo z nepozornosti spustit přílohu zákeřného e-mailu. Červi, jako byl například proslulý Blaster, si najdou cestu do počítače sami díky mezeře v zabezpečení systémových součástí Windows.
Více antivirů = více bezpečí?

Že je třeba se proti počítačovým virům chránit antivirem, ví dnes i ten, kdo počítač nepoužívá. Mezi začátečníky se však člověk poměrně často setkává s problémem, který pramení z nezkušenosti. Buď preventivně, nebo z důvodů potíží nainstalují druhý antivirový program… …a počítač zkolabuje! K instalaci druhého antiviru obvykle vede jedna ze dvou následujících úvah:

  •     zapojí selský rozum a vyjde jim formulka více antivirů = více bezpečí
  •     jejich stávajícím antivirem projde nějaká havěť a tak když si s ní neporadil jeden “kanón” zapojí do práce druhý, účinnější, obvykle takový, který jim poradil nějaký známý.
Jak pracuje antivir?

Abychom se dopracovali toho, co je na tom špatně, musíme si naznačit, jak antivir pracuje. Běžný antivirový program nabízí nejméně dvě funkce:

  •     kontrolu souborů v počítači na vyžádání
  •     ochranu souborů v reálném čase

Kontrola “na vyžádání” (on demand scan) umožní prohledat a zkontrolovat soubory v počítači, zda neobsahují viry. Vy sami si volíte, zda se bude kontrolovat konkrétní soubor, složka, celý disk nebo celý počítač. Kontrola na vyžádání obvykle dost zpomalí počítač, proto se plánuje na dobu, kdy počítač běží, ale nepracujete s ním (na polední pauzu, na noc apod.). Nemusíte ji ani mít naplánovanou na pravidelný interval, postačí spustit ji jednou za čas ručně.

Ochrana souborů v reálném čase (real time protection, active shield apod.) pracuje na pozadí (to znamená, že nemá spuštěné žádné okno na hlavním panelu, ve kterém by se dala sledovat) a kontroluje bez vašeho zásahu všechny soubory, se kterými počítač pracuje – které spouští, přesouvá, načítá, přejmenovává, přesouvá, ukládá apod. Jakmile počítač začne pracovat s některým souborem, antivir ho zkontroluje. Tento typ ochrany více či méně zpomaluje váš počítač (zpomalení kvalitního antiviru ani nepostřehnete.Tuto ochranu lze sice ručně vypnout, ale tím ohrožujete svůj počítač, protože jste počítač zbavili svého “dveřníka”, který by měl zamezit vstupu virů. Pokud ji potřebujete vypnout, měli byste nejprve “zamknout dveře” – rozumějte: odpojit počítač od internetu a od sítě a nepoužívat žádné neprověřené flashdisky, paměťové karty a CD či DVD.
 
Co dokážou dva antiviry?
 
Nainstalujete-li do počítače druhý antivir, koledujete si o problém. Viděli jste někdy , jak hráči ragby vytvoří mlýn a začnou se přetahovat o šišku? Mlýn se několik vteřin posouvá kousek na jednu a hned zase na druhou stranu, než jedno mužstvo soupeře zatlačí natolik daleko, že se šišky zmocní. Podobně to vypadá, když se aktivní štíty dvou antivirů začnou přetahovat o spouštěné soubory. Několik sekund se o soubor přetahují, než se jeden souboru zmocní. Míra zpomalení záleží na konkrétní kombinaci antivirů. Zatímco některé kombinace antivirů jen znatelně zpomalí počítač, u jiných to vypadá přímo jako havárie Windows.
 
Představte si situaci, kdy startujete počítač. Systém v tu chvíli spouští stovky souborů. Jestliže normálně start počítač trvá třeba dvě minuty, může nyní trvat klidně desetkrát déle. Počítač se neuvěřitelně zbrzdí. Máte pocit, že se počítač “zaseknul” při startu. Zkusíte restart, pak druhý, třetí a žádný posun… Lze se z této situace dostat nějak ven?
 
Oprava Windows nepomůže
 
V této situaci vám nepomůže oprava Windows z instalačního CD. Ta totiž obnoví systémové soubory a hardwaru podstrčí výchozí ovladače, ale snaží se zachovat funkce a nastavení softwaru. Po opravě tedy oba antiviry obnoví svou funkci, budou se dál vesele přetahovat o soubory a počítač bude i nadále hrát “mrtvého brouka”…